Chirurgi­sche wortelpu­ntbehand­eling

Meestal slaagt een wortelkanaalbehandeling in één keer. Maar soms geneest de wortelpuntontsteking niet helemaal en ontstaan er opnieuw klachten. Mogelijke oorzaken hiervoor zijn; een lekkende vulling, tandbederf of doordat het wortelkanaal niet helemaal goed schoongemaakt kon worden.
Het wortelkanaal raakt opnieuw geïnfecteerd en de bacteriën kunnen dan een wortelpuntontsteking veroorzaken.

De wortelpuntontsteking kan het kaakbot aantasten en als er teveel kaakbot verloren gaat kunnen tanden en kiezen los komen te staan en  uiteindelijk verloren gaan. Op basis van röntgenfoto’s kan de tandarts-endodontoloog inschatten of chirurgische wortelpuntbehandeling de kans op behoud van de tand of kies vergroot.

Eerste consult

Naar aanleiding van de verwijzing van uw tandarts wordt een afspraak voor een eerste consult gemaakt. Deze afspraak duurt zo’n 20 minuten. U maakt kennis met de tandarts-endodontoloog. Aan de hand van één of meerder röntgenfoto’s en het onderzoek in de mond, wordt een diagnose gesteld. En wordt u een behandelvoorstel gedaan.

De behandeling

De behandeling is een chirurgische ingreep. De ingreep wordt uitgevoerd door de tandarts-endodontoloog onder lokale verdoving.

De endodontoloog maakt een sneetje in het tandvlees. Het tandvlees wordt omhooggetild zodat het kaakbot bij de wortelpunt zichtbaar wordt. Nu kan het ontstoken weefsel rondom de wortelpunt verwijderd worden. Soms wordt de wortelpunt zelf ook verwijderd. Met fijne apparatuur maakt de endodontoloog een kleine holte aan het einde van het wortelkanaal. Die wordt opnieuw gevuld en daarna wordt het tandvlees gehecht. Ter controle wordt er een röntgenfoto gemaakt.

Nazorg

U ontvangt uitgebreide informatie over wat u na de behandeling kunt verwachten en hoe daarmee om te gaan. Meestal komt u een paar dagen na de behandeling terug om de genezing te controleren en eventueel de hechtingen te verwijderen.

Na de behandeling sturen wij een uitgebreid verslag, samen met de foto’s, naar uw tandarts.