Wat is een implantaat?
Een tandheelkundig implantaat is kortgezegd een kunstwortel van titanium. Meestal is een implantaat voorzien van een schroefdraad en een microfijn geruwd oppervlak voor een verbeterde hechting met het bot.
Als een eigen tand of kies verloren is gegaan of er nooit is geweest, bestaat de mogelijkheid om een implantaat in het bot van de kaak te plaatsen. Het bot groeit vast tegen het implantaat aan (osseointegratie). Na verloop van tijd kan er een tand of een kies op het implantaat worden bevestigd. Bij het verlies van meerdere tanden of kiezen kunnen op een aantal implantaten meerdere tanden of kiezen aan elkaar (een brug) of een kunstgebit prothese worden bevestigd. Hierdoor zijn losse (uitneembare) tandvervangingen niet meer nodig.
Wanneer is een implantaat een optie?
Voorbeelden van situaties waar implantaten kunnen worden toegepast:
- In geval van (dreigend) verlies van één of meer tanden en/of kiezen waarvan u of uw tandarts vindt dat deze vervangen moeten worden.
- Als u een plaatje heeft dat niet comfortabel aanvoelt of dat als een “vreemd lichaam” blijft voelen.
- Bij het niet gevormd zijn van een aantal tanden en kiezen in combinatie met behandeling bij de orthodontist.
- Wanneer u problemen heeft met uw kunstgebit. U moet denken hierbij aan loszitten, moeilijk kauwen of spreken, pijn bij het eten of esthetische problemen zoals een ingevallen mond en/of wangen.
In basis is er voldoende hoeveelheid bot benodigd om een implantaat goed te kunnen plaatsen. In gevallen dat dit niet het geval is zijn er inmiddels tal van technieken om voldoende bot te creëren. Door gebruik te maken van moderne, veilige soorten kunstbot eventueel eigen bot en/of middelen om de groei van bot te stimuleren kunnen tegenwoordig implantaten geplaatst worden op locaties die vroeger ondenkbaar waren. Met deze uitbreiding in mogelijkheden is implantologie niet meer weg te denken uit de moderne tandheelkunde als hulpmiddel voor het ondersteunen van vervangingen van tanden en kiezen.