Parodont­itis

Een ontsteking in de tandvleesrand kan zich in het eerste stadium uitbreiden naar het kaakbot. Het tandvlees laat daardoor los van de tanden en kiezen. In de ruimte die zo ontstaat tussen het tandvlees en de tanden en kiezen, vormt zich weer tandplak. Door deze tandplak verplaatst de ontsteking zich verder in de diepte. De vezels gaan door de ontsteking verloren en het kaakbot wordt afgebroken. Hierdoor worden de pockets dieper. In de verdiepte pockets verkalkt de tandplak gedeeltelijk tot tandsteen. Deze voortschrijdende ontsteking met afbraak van vezels en kaakbot heet parodontitis.

Bij parodontitis kan het tandvlees rood, slap en gezwollen zijn en gaan bloeden bij het poetsen of bij het eten. Het tandvlees kan op den duur gaan terugtrekken. Ook een vieze smaak of een slechte adem kunnen duiden op parodontitis. Parodontitis geeft zelden pijnklachten. Vaak zijn de genoemde verschijnselen echter afwezig. Zeker als u rookt kunnen de voornoemde verschijnselen onderdrukt worden, waardoor parodontitis lang onopgemerkt blijft.

Wie krijgt parodont­itis?

Niet iedereen krijgt parodontitis. Dit komt o.a. doordat van persoon tot persoon de gevoeligheid voor het ontstaan van de ontsteking varieert. Uit onderzoek is gebleken dat personen die roken tot vijf maal toe meer kans maken op het ontstaan van parodontitis. Ook lijkt er een verband te bestaan tussen suikerziekte en parodontitis en hart- en vaatziekten en parodontitis. Aan de aanvalszijde zijn er vele verschillende soorten en aantallen bacteriën die in de tandplak voorkomen. De ‘agressiviteit’ van die bacteriën kan sterk verschillen. Daardoor zal de tandplak van de ene persoon veel schadelijker zijn dan die van een ander.

Behandel­route parodont­itis
Een parodontitis behandeling volgt diverse stappen om weer tot een gezonde mond te komen. Hier vindt u meer informatie.