Bewust kiezen voor kwalitatief goede voeding bij parodont­itis

Immunofitheid (ook wel immuunfitness genoemd) is een indicatie hoe het lichaam reageert op een ontsteking. Het immuunsysteem beschermt het lichaam tegen infecties en ziekten. Een goede immunofitheid heeft een positieve invloed op de preventie en het herstel van parodontitis.

Immunofitheid wordt deels bepaald door aangeboren aanleg. Hier heeft men zelf geen inlvloed op. Het andere deel wordt bepaald door de invloed van de omgeving én het eigen gedrag. Zo hebben voeding en leefstijlfactoren deels invloed op de immunofitheid.

Bekijk onderstaande informatiebladen om te lezen hoe voeding, mineralen, suikers en stress voor uw immunofitheid kunnen beïnvloeden.

Immunofi­theid en suiker

Suiker is, naast een zoetstof, een koolhydraat. Wanneer koolhydraten verteren ontstaat er glucose die via het maagdarmkanaal in het bloed komen. Vrij snel na het eten van koolhydraatrijke voeding stijgt het bloedsuikergehalte. Wanneer u voor een te lange tijd te veel snelle koolhydraten (suikerrijke voeding) eet ontstaan er schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Hierdoor wordt u gevoeliger voor ontstekingen. Dit kan het immuunsysteem verzwakken.

De suiker kennisquiz

Wat weet u over suiker? Klik op deze link en test zelf uw kennis over suiker in deze korte quiz!

Overmatige suikerconsumptie verlaagt de weerstand. Uit onderzoek is gebleken dat pieken in de suikerinname het immuunsysteem onderdrukken. Hierdoor is het lichaam minder goed in staat om ziekten af te weren wanneer er veel voedsel wordt geconsumeerd met geraffineerde koolhydraten. Alsmede de consumptie van suikerhoudende dranken.

Wanneer bent u waarschijnlijk niet immunofit?

  • U voelt zich langere tijd niet fit en u zit niet lekker in uw vel
  • U bent al moe wanneer u wakker wordt in de ochtend
  • U slaapt niet goed door
  • U heeft een kort lontje en u bent snel boos
  • U heeft een licht verhoogde lichaamstemperatuur
  • U ervaart emotionele klachten
  • U hebt meer dan twee keer per jaar de griep of u bent langdurig verkouden