Amelogen­isis imperfecta

Bij Amelogenis imperfecta is een afwijking aan het tandglazuur die zowel bij het melkgebit als het blijvend gebit kan voorkomen.
Deze afwijking kan uiteenlopende oorzaken hebben. Het kan zijn dat een tand of kies door ziekte of infectie wordt getroffen wanneer deze nog niet is doorgebroken en dat daardoor een afwijking aan het glazuur ontstaat. Een glazuurafwijking kan ook erfelijk bepaald zijn en een stoot of val op het melkgebit kan er ook voorzorgen dat het glazuur van de daar onderliggende tand of kies beschadigd raakt.

Het glazuur is ruw, korrelig en onregelmatig, ook kan er minder glazuur aanwezig zijn. De kleur van tanden en kiezen bij amelogenesis imperfecta is onregelmatig wit tot geel/bruin/grijs. Het gebit is moeilijk schoon te houden en kwetsbaar voor gaatjes. Tanden en kiezen zijn ook gevoeliger.

De behandeling

Door middel van composiet restauraties of het plaatsen van kronen kunnen de tanden en/of kiezen beschermd worden. Normale mondhygiëne zoals poetsen en flossen/rageren is dan weer mogelijk zodat het gebit minder kwetsbaar wordt.

 

voorbeeld van een amelogenisis imperfecta behandeling

Er was sprake van geen glazuur op alle tanden en kiezen. Er is behandeld door een restauratief tandarts met composiet veneers, daarna door een orthodontist, en vervolgens weer door een restauratief tandarts met volledige keramische kronen.