Parodont­ologie

Het parodontium bestaat uit de weefsels om de tanden en kiezen, oftewel het tandvlees, kaakbot en de vezelige verbinding daartussen. Het parodontium is het fundament van een gezond gebit. En sterker nog ontstekingen, aan het tandvlees kunnen invloed hebben op uw algehele gezondheid.

Bij Proclin werkt een team van parodontologen, mondhygiënisten en (preventie)assistenten nauw samen om uw parodontium zo gezond mogelijk te maken en te houden. Een parodontoloog is een tandarts, die zich hoofdzakelijk bezighoudt met de diagnose en behandeling van ernstige parodontale aandoeningen en het plaatsen van implantaten. Een parodontoloog, erkend door de Nederlands Vereniging voor Parodontologie (NVvP), heeft zich na afronding van de studie tandheelkunde en aantal jaren van ervaring als algemeen tandarts, gedurende een studie van drie jaar gespecialiseerd op deze gebieden. Parodontologen zijn op de hoogte van de nieuwste technieken en methoden om deze parodontale aandoeningen te kunnen diagnosticeren en behandelen.

Immunofi­theid
Bewust kiezen voor kwalitatief goede voeding bij parodontitis

Tandvlees ziektes

Gezond tandvlees heeft een roze kleur en ligt stevig om de tanden en kiezen. Gezond tandvlees bloedt niet bij het poetsen of het eten. De wortels van tanden en kiezen zitten vast met een vezelige verbinding aan het kaakbot. Het tandvlees is vastgehecht aan het kaakbot en de tanden en kiezen. Het kaakbot en vezels vormen samen het steunweefsel van de tanden en kiezen waarbij het tandvlees voor bedekking zorgt van beide. Het geheel vormt het weefsel om de tanden en kiezen; dit heet het parodontium. De smalle ruimte tussen tandvlees en tanden en kiezen heet een pocket.

Ontsteking van het tandvlees wordt met een zogenaamde pocketsonde opgespoord en gemeten. De pocketsonde wordt in de pockets rondom alle tanden en kiezen geschoven: als daarbij een (kleine) bloeding optreedt, is het tandvlees ontstoken. Als daarnaast geen pockets dieper dan 3 mm worden gevonden, is er sprake van gingivitis. Als er pockets worden gevonden die bloeden en daarnaast verdiept (= 4mm) zijn, is er sprake van parodontitis.

Parodontitis is een vergevorderde tandvleesontsteking die zich uitbreidt naar het kaakbot. Door deze voortschrijdende ontsteking kan zo veel kaakbot worden afgebroken, dat de tanden en kiezen los gaan staan en uiteindelijk uitvallen. Kaakbot dat verloren is gegaan, komt niet meer terug. Het is daarom belangrijk dat parodontitis wordt voorkomen of anders tijdig wordt behandeld.

Behandel­route parodont­itis
Een parodontitis behandeling volgt diverse stappen om weer tot een gezonde mond te komen. Hier vindt u meer informatie.