Gingivitis

Ontstoken tandvlees kan rood, slap en gezwollen zijn. Ook kan het gaan bloeden bij het poetsen of het eten. Als u rookt, loopt u de kans dat door het roken het tandvlees niet bloedt als u poetst maar het wel ontstoken is.

Een ontsteking die in de rand van het tandvlees zit, heet gingivitis. De ontsteking in de tandvleesrand wordt veroorzaakt door bacteriën. Die bacteriën – het gaat om veel verschillende soorten – zitten in de tandplak. Tandplak is een zacht en kleverig laagje op de tanden en kiezen. Het heeft een witte of gele kleur waardoor het moeilijk te zien is. Tandplak kan verkalken tot tandsteen dat stevig vastzit aan de tanden en kiezen. Zonder tandplak vormt zich geen tandsteen.

Naar de (paro-)preventieassistent?

Heeft u oppervlakkige tandvleesontstekingen of tandplak die verwijdert moet worden? Dan bezoekt u de (paro-) preventie-assistent. Dit is een tandartsassistent die is opgeleid voor het uitvoeren van preventieve handelingen die de mondhygiëne op peil houden. Verder kunt u ook terecht bij de (paro-) preventie-assistent voor instructies en voorlichting over gebitsverzorging.