Kroonver­lenging

Kroonverlenging is het chirurgisch langer maken van het deel van een tand of kies dat boven het tandvlees uitsteekt (natuurlijke kroon).

Soms breken tanden onvoldoende door en blijven ze gedeeltelijk bedekt met tandvlees en kaakbot. Dit geeft een beeld van korte tanden en er is veel tandvlees zichtbaar als iemand lacht. Dan kan de kroonverlening vanwege cosmetische redenen worden toegepast.
Kroonverlening kan ook worden toegepast als uw tandarts merkt dat er te weinig houvast is voor een kroon die voor u gemaakt moet worden.
En een enkele keer kan kroonverlening worden geadviseerd om cariës(een gaatje) behandeling op een moeilijk bereikbare plek mogelijk te maken.

Behandeling

De behandeling is een chirurgische ingreep. De ingreep wordt uitgevoerd door de tandarts-parodontoloog onder lokale verdoving.

Soms is het voldoende om iets van het tandvlees weg te nemen om een mooie vorm te creëren. Wanneer dit niet het geval is kan er ook wat bot rond de wortel worden weggenomen, zodat het tandvlees weer mooi aansluit.