De wortelka­naalbeha­ndeling

Endodontologie is de wetenschap van de wortelkanalen. Tanden en kiezen hebben allemaal één of meer wortels. Deze zitten in het kaakbot en zorgen voor de verankering van de tand of kies. In de wortels lopen wortelkanalen. Hierin zitten, in een gezonde situatie, onder andere zenuwstrengen en bloedvaten. Dit heet de pulpa. Als de pulpa ontstoken raakt, door bijvoorbeeld infectie via een gaatje(tandbederf) in de tand of kies, of door een trauma, kan de pulpa afsterven. Dit kan gepaard gaan met pijn, maar kan ook pijnloos gebeuren.

Om er voor te zorgen dat de pulpa en het omliggende weefsel rondom de tand niet verder ontstoken of geïnfecteerd raken moet dan een wortelkanaalbehandeling gedaan worden. Hierbij worden de wortelkanalen van een tand of kies gereinigd en opgevuld. De eventuele ontsteking rondom de tand of kies zal zo kunnen genezen.

Eerste consult

Naar aanleiding van de verwijzing van uw tandarts wordt een afspraak voor een eerste consult gemaakt. Deze afspraak duurt zo’n 20 minuten. U maakt kennis met de tandarts-endodontoloog. Aan de hand van één of meerdere röntgenfoto’s en het onderzoek in de mond, wordt een diagnose gesteld. En wordt u een behandelvoorstel gedaan.

De behandeling

Een wortelkanaalbehandeling duurt best lang. Afhankelijk of het om een tand of kies gaat moet u rekening houden met 1-2 uur. U wordt plaatselijk verdoofd, waardoor de behandeling over het algemeen pijnloos is.
Tijdens de behandeling wordt er een rubberdam (lapje van latex of ander materiaal) aangebracht. Zo wordt de tand of kies afgescheiden van de mondholte en kunnen bacteriën in het speeksel niet bij de tand of kies komen. Ook wordt de mondholte zo beschermd tegen spoelmiddelen en kleine instrumenten die de tandarts gebruikt. Dit helpt u om de behandeling ontspannen te kunnen ervaren.
Nauwkeurig maken we de wortelkanalen schoon en worden ze daarna gevuld. Meestal kan dit in een behandeling.

Nazorg

U ontvangt uitgebreide informatie over wat u na de behandeling kunt verwachten en hoe daarmee om te gaan. Genezing kost tijd, vaak kunnen we pas na een jaar goed beoordeling of er complete genezing heeft plaatsgevonden. Daarom maken we een controleafspraak met u voor over een jaar. Dan zal worden bekeken of de behandeling het gewenste resultaat heeft gehad.
Mocht dat niet het geval zijn, wordt met u bekeken of een eventuele aanvullende behandeling gewenst is.

Na de behandeling sturen wij een uitgebreid verslag, samen met de foto’s, naar uw tandarts.