Wortelka­naalherb­ehandeling

Meestal slaagt een wortelkanaalbehandeling in één keer. Maar soms geneest de wortelpuntontsteking niet helemaal en ontstaan er opnieuw klachten. Mogelijke oorzaken hiervoor zijn een lekkende vulling, tandbederf of doordat het wortelkanaal niet helemaal goed schoongemaakt kon worden.
Het wortelkanaal raakt opnieuw geïnfecteerd en de bacteriën kunnen dan een wortelpuntontsteking veroorzaken.

Op een röntgenfoto kan de tandarts-endodontoloog zien dat er kaakbot rondom de wortelpunt is opgelost. Met speciale instrumenten kunnen de wortelkanalen opnieuw worden schoongemaakt en gevuld.

Eerste consult

Naar aanleiding van de verwijzing van uw tandarts wordt een afspraak voor een eerste consult gemaakt. Deze afspraak duurt zo’n 20 minuten. U maakt kennis met de tandarts-endodontoloog. Aan de hand van één of meerdere röntgenfoto’s en het onderzoek in de mond, wordt een diagnose gesteld. En wordt u een behandelvoorstel gedaan.

De behandeling

Een wortelkanaalbehandeling duurt best lang. Afhankelijk of het om een tand of kies gaat moet u rekening houden met 1-2 uur. U wordt plaatselijk verdoofd. Omdat er al eerder een wortelkanaalbehandeling is uitgevoerd en de pulpa helemaal afgestorven is een verdoving niet altijd meer nodig.

Tijdens de behandeling wordt er een rubberdam (lapje van latex of ander materiaal) aangebracht. Zo wordt de tand of kies afgescheiden van de mondholte en kunnen bacteriën in het speeksel niet bij de tand of kies komen. Ook wordt de mondholte zo beschermd tegen spoelmiddelen en kleine instrumenten die de tandarts gebruikt. Dit helpt u om de behandeling ontspannen te kunnen ervaren.

De tandarts verwijdert de bestaande vulling of kroon en alle oude behandelmaterialen. Nauwkeurig maken we de wortelkanalen schoon en worden ze daarna gevuld. Tijdens de behandeling maakt de tandarts nog één of meerdere röntgenfoto’s ter controle of alles goed schoon is.
Het verwijderen van oude materialen en schoonmaken kost veel tijd en daarom wordt de behandeling vaak in meerder afspraken uitgevoerd. De duur van de behandeling is afhankelijk van het aantal wortels en wortelkanalen. Tanden hebben meestal één wortel en kiezen meerdere.

Nazorg

U ontvangt uitgebreide informatie over wat u na de behandeling kunt verwachten en hoe daarmee om te gaan. Genezing kost tijd, vaak kunnen we pas na een jaar goed beoordeling of er complete genezing heeft plaatsgevonden. Daarom maken we een controleafspraak met u voor over een jaar. Dan zal worden bekeken of de behandeling het gewenste resultaat heeft gehad.
Mocht dat niet het geval zijn, wordt met u bekeken of een eventuele aanvullende behandeling gewenst is.

Na de behandeling sturen wij een uitgebreid verslag, samen met de foto’s, naar uw tandarts.